Cúmul estel·lar NGC2264, Nebulosa del Con, Nebulosa de la Pell de la Guineu

el .

  • Cone nebula

Leer en castellano - Read in English

La Nebulosa del Con està situada al braç d'Orió envoltant el cúmul estel·lar NGC2264. El Con és la nebulosa triangular fosca ubicada a l'esquerra de la imatge. L'estrella brillant al centre del camp és 15 Monocerotis (o S Monocerotis), un sistema quàdruple format per quatre estrelles blaves (classes O7, B7, B8 i A6) que són en part responsables de la brillantor de l'objecte. Just sota aquesta estrella brillant, la Nebulosa de la Pell de la Guineu també és visible.

El cúmul estel·lar associat a la Nebulosa del Con és NGC2264. Situat al centre de la imatge, aquest cúmul també és anomenat Arbre de Nadal per la seva forma triangular (a la imatge, la punta de l'arbre apunta cap a l'esquerra i és l'estrella situada prop de la punta de la Nebulosa del Con). La distància a la Nebulosa del Con és ben coneguda gràcies al cúmul estel·lar, ubicat a uns 2600 anys llum de nosaltres, uns 1200 anys llum més llunyà que la Nebulosa d'Orió.

La forma triangular de la Nebulosa del Con és causada pel gas expulsat per les estrelles joves situades prop de la seva punta.

La imatge ha estat processada per Marco Antonio Yuste Moreno, membre de l'AAE.

Dades tècniques:

Lluminància: 201 imatges

Vermell: 25 imatges

Verd: 25 imatges

Blau: 20 imatges

Exposició total: 51 hores 50 min