L’AAE inicia una campanya de recuperació de noms populars d’estels a les illes Pitiüses

el .

L’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE) ha iniciat un projecte públic per a la recuperació dels noms populars que reben a les Pitiüses els estels, planetes, constel·lacions i tot tipus d’astres o fenòmens astronòmics. Es tracta d’una recerca que ha de culminar en la publicació d’un treball on es recopilaran tots aquests noms, amb la ubicació de cadascun damunt un planisferi i l’explicació dels mites que envolten cada nom.

L’AAE ja disposa d’una primera remesa de noms recuperats a la nostra illa per investigadors de la nostra cultura popular, però la intenció és completar i augmentar tot el possible aquest llistat inicial, composat per una trentena de noms.

El mètode de la campanya consisteix en comunicar a l’AAE, mitjançant la direcció de correu electrònic estelsdeivissa@agrupacionastronomicaibiza.com, els noms que cada persona pugui recollir després de preguntar als majors d’Eivissa i Formentera, als mariners, pagesos o qualsevol coneixedor d’aquesta matèria.

És important que, a l’hora de demanar noms d’astres o constel·lacions, es localitzi adequadament aquest astre damunt un planisferi per tal de no confondre’l amb un altre. O, almenys, aportar el màxim número de pistes possible sobre la seua ubicació, per facilitar a l’AAE aquest tasca.

La denominació popular dels estels és un aspecte de la nostra cultura que és a punt de desaparèixer definitivament. I és, també, una de les matèries de la nostra identitat més desconegudes no només pel gran públic, sinó fins i tot pels especialistes i estudiosos de la cultura popular. Per això, aquesta feina tindrà el valor de rescatar aquest llegat, un patrimoni dels nostres avantpassats que ha de perpetuar-se i continuar utilitzant-se pels eivissencs d’avui i els de demà.

Per a aquesta campanya s’ha dissenyat el logotip específic mostrat en aquesta notícia.