NGC 1333, zona de formació estel·lar a Perseu

el .

  • NGC 1333

Imatge a mida completa (2053 x 1356 píxels)

(Read article in english - Leer artículo en castellano)

NGC és una nebulosa de reflexió ubicada a la constel·lació de Perseu a una distància aproximada de 766 anys-lum de la Terra. És la regió més activa de formació estel·lar del núvol molecular de Perseu. El terme NGC 1333 també és emprat per denotar el jove cúmul estel·lar que il·lumina aquesta regió de gas i pols; les aproximadament 150 estrelles que el composen presenten masses baixes a intermèdies i la seva edat mediana ronda el milió d'anys. Moltes d'aquestes estrelles estan ocultes pel fosc núvol de pols del qual es van formar, conegut com a Barnard 205.

AUTOR: AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA D'EIVISSA (AAE) – ALBERTO PRATS RODRÍGUEZ

Actualització 05/11/2015: Avui la NASA ha reconegut aquesta imatge com a APOD (Astronomical Picture Of the Day), una distinció diària mitjançant la qual la NASA tria una imatge astronòmica d'entre totes les rebudes de tot el món (també competeixen observatoris professionals o el mateix Hubble). Podeu visitar la pàgina amb el reconeixement d'aquesta imatge com a APOD seguint aquest enllaç.


L'estrella HIP 16243 és responsable de la intensa lluentor de la porció dreta del camp, també notable per l'abundància de fonts de ràdio i infrarojos i la presència de màsers (equivalents als làsers però en longituds d'ona més llargues), raigs de material i objectes Herbig-Haro (petites nebulositats formades en la col·lisió del gas expulsat per les estrelles joves amb el material que les envolta). De fet, la complexitat de les fonts energètiques i els raigs de material del camp dificulta l'estudi de les seves interrelacions.

Per obtenir aquesta imatge, l'AAE ha capturat 303 fotografies durant els hiverns de 2011 a 2014 fent servir filtres de luminància, vermell, verd i blau, acumulant una exposició total de quasi 34 hores. Aquestes imatges foren després apilades emprant programari específic i processades per revelar les subtileses de les seves interrelacions.

La imatge fou obtinguda pel telescopi de 20 polzades d'obertura "Telescopi de Cala d'Hort" (TCH), a l'illa d'Eivissa, Espanya. L'autor del processat és Alberto Prats Rodríguez, membre de l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa.

Dades tècniques:

Blau: 26 imatges, 400s d'exposició.

Verd: 17 imatges, 400s d'exposició.

Vermell: 31 imatges, 400s d'exposició.

Luminància: 229 imatges, 400s d'exposició.

Total exposition: 33 hores 40 minuts.

El següent vídeo aporta informació addicional sobre el camp.