Presentació del llibre 'Estels d'Eivissa' sobre noms populars d'estrelles

el .

  • Presentació del libre Estels d'Eivissa
  • Presentació del libre Estels d'Eivissa
  • Foto: Juan A. Riera/Diario de Ibiza
  • Foto: Juan A. Riera/Diario de Ibiza

L'Agrupació Astronòmica d'Eivissa ha publicat el llibre 'Estels d'Eivissa', que recupera noms populars d'estrelles, planetes i constel·lacions a les illes Pitiüses. Són les denominacions que donaven als astres els nostres majors i que ja pràcticament han desaparegut de la memòria col·lectiva. El llibre es basa en gran part en la feina feta per Vicent 'Fornàs', de Xacoters de Balàfia, que durant els anys 80 va investigar entre nombrosos pagesos per recollir aquests noms.

El president de l'AAE, José Luis Bofill, va destacar la importància d'aquesta aportació al món de la cultura de les Pitiüses en un acte acompanyat del regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Eivissa, Pep Tur, i del conseller insular, David Ribas. El cantautor Joan Murenu va interpretar algunes cançons populars relacionades amb les estrelles i la lluna.

'Estels d'Eivissa' serà distribuït a partir de mitjans d'abril per les principals llibreries pitiüses al preu de 10 euros.

A la web estels.aaeivissa.com és possible accedir a una versió molt resumida d'aquest treball i també a arxius que permeten configurar el programari gratuït Stellarium per mostrar els noms d'objectes astronòmics propis de la nostra illa.